Zapraszamy na drugą część naszego cyklu artykułów na temat masażu. Tym razem co nieco na temat domowych zabiegów automasażu b więcej
Mamy przyjemność zaprezentować Państwu cykl artykułów na temat masażu oraz automasażu. Mamy nadzieję, że znajdą w nich Pańs więcej
Żyj w stylu SPA Mija kolejny dzień pracy, jeszcze tylko tramwaj, po drodze zakupy i jestem w domu. Po raz kolejny mijam lokal więcej
Wysuszona skóra- to już nie mój problem! Z wakacji przywiozłam cudowne wspomnienia i wymarzony złoty odcień opalenizny. Nies więcej
Olejek pomarańczowy: Naturalny pomarańczowy olejek eteryczny pozyskuje się z owoców drzewa słodkiej pomarańczy (Citrus aurantium var. Dulcis). Drzewo pomarańczowe jest wiecznie zielone i pochodzi z Dalekiego Wschodu, głównie Chin i Indii. Aromatyczne owoce pomarańczy dotarły do Europy dopiero w XVI wieku, jednak ze względu na to, że był to drogi i rzadki surowiec, w medycynie znalazł tam zastosowanie stosunkowo późno, a mianowicie pod koniec siedemnastego wieku.
Olejek pomarańczowy wytwarzany metodą tłoczenia na zimno, czyli poprzez zwykłe wyciskanie otartej, zewnętrznej części skórki owocu lub skórki pozostałej po wyciśnięciu soku. Ma intensywny, złotożółty kolor i świeży, słodki zapach, typowy dla pomarańczowych skórek.
Oprócz charakterystycznego dla olejków cytrusowych działania antyseptycznego, wykazuje również bardzo skuteczne działanie uspokajające, łagodzące nadmierną nerwowość, pomaga myśleć pozytywnie. Z tego powodu doskonale sprawdza się przy leczeniu różnego rodzaju depresji, stanów lękowych, napięć nerwowych, bezsenności. Pomaga przy spazmach, drgawkach, skurczach mięśni. Daje ciekawe mieszanki z wieloma olejkami pozyskiwanymi z roślin przyprawowych - cynamonowym, muszkatołowym, goździkowym, a także z lawendowym. Jest bardzo dobrym olejkiem kąpielowym w okresie chłodów, jednak należy stosować go w niewielkiej ilości (do czterech kropli na wannę), aby nie doszło do podrażnień skóry.
UWAGA: Olejku i mieszanek, które go zawierają nie stosuje się na skórę bezpośrednio przed opalaniem (ekspozycja na słońce) lub wizytą w solarium (lampy UV), ponieważ wzmaga wrażliwość skóry, co może być przyczyną poparzeń.
Olejek pomarańczowy stosuje się w aromaterapii, masażach, kąpielach i kompresach. Najczęściej w połączeniu z olejami kosmetycznymi (szczególnie polecany jest olej jojoba). Można w trakcie zabiegów łączyć jej z masłami kosmetycznymi, algami i glinkami. Należy jednak pamiętać, iż czyste olejki są silnie działającymi substancjami i nie powinno się ich stosować nierozcieńczonych na skórę. Należy stosować je dokładnie zgodnie ze sposobem użycia podanym na opakowaniu i w ściśle określonych dawkach
Udział w końcowym produkcje:
kremy, olejki do masażu 0,5%-2%
olejki do kąpieli 1,5%-2%
lama zapachowa, odświeżacz do pomieszczeń 1%
Data ważności: s.I 03.2011, s. II 09.2012