Beauty Project

Ilość produktów: 0Łączna wartość: 0 zł brutto Przejdź do kasy
Produkty

Masaże - automasaż brzucha cz.22010-06-19

Zapraszamy na drugą część naszego cyklu artykułów na temat masażu. Tym razem co nieco na temat domowych zabiegów automasażu b więcej

Masaże - relaks i zdrowie cz.12009-11-15

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu cykl artykułów na temat masażu oraz automasażu. Mamy nadzieję, że znajdą w nich Pańs więcej

ŻYJ W STYLU SPA2009-09-23

Żyj w stylu SPA Mija kolejny dzień pracy, jeszcze tylko tramwaj, po drodze zakupy i jestem w domu. Po raz kolejny mijam lokal więcej

SUCHA SKÓRA- algi Ascophyllum nodosum2009-09-23

Wysuszona skóra- to już nie mój problem! Z wakacji przywiozłam cudowne wspomnienia i wymarzony złoty odcień opalenizny. Nies więcej

Jeśli chcesz być powiadamiany o
nowościach na naszej stronie,
wpisz poniżej swój e-mail.

Zdjęcie produktu
Powiększ

Olejek lawendowy 7 ml

cena:7,50 Produkt jest: dostępny Dodano: 7 sierpnia 2008

Olejek lawendowy: „Naturalną ojczyzną lawendy jest basen Morza Śródziemnego, gdzie niezliczone pola małych roślinek o szaroniebieskich kwiatkach roztaczają ujmującą woń.” Naturalny olejek eteryczny otrzymywany jest z rośliny Lavandula officinalis. Rośnie głównie na południowych zboczach gór. Lawenda rośnie w całej Europie, nawet w Anglii dokąd została sprowadzona przez Rzymian, lecz najlepsza gatunkowo lawenda pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Najlepsze jakościowo olejki uzyskuje się z roślin zbieranych na wysokości od 700 do 1400 m n.p.m.  

Olejek lawendowy ma wszechstronne działanie. Jego przeciwbólowe, antyseptyczne i antybiotyczne właściwości sprawiają iż olejek ten łagodzi kaszel, katar i zapalenie zatok. W takich przypadkach najlepsze okazują się być inhalacje. Lawenda ma też działanie uspokajające. Łagodzi depresje, lęki, stany podenerwowania., ułatwia zasypianie - szczególnie przy bezsenności spowodowanej zdenerwowaniem. Z drugiej strony pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym - stymuluje pracę układu nerwowego. Przeciwbólowe działanie olejku lawendowego wykorzystuje się przy bólach głowy, migrenach (można kilka kropli delikatnie wetrzeć w skroń lub położyć zimny kompres na czoło lub kark), a także przy bólach menstruacyjnych (okłady). Olejek ten stosuje się przy bólach reumatycznych i mięśniobólach (kąpiele lub masaż). Bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się do pielęgnacji skóry a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi skóry, egzemami, a nawet z trądzikiem, łupieżem i rozstępami skóry.

Olejek lawendowy zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie dzięki czemu może być wykorzystywany w leczeniu cellulitu i otyłości (kąpiele, masaż).

Olejek lawendowy stosuje się w aromaterapii, masażach, kąpielach i kompresach. Najczęściej  w połączeniu z olejami kosmetycznymi (szczególnie polecany jest olej jojoba). Można w trakcie zabiegów łączyć jej z masłami kosmetycznymi, algami i glinkami. Należy jednak pamiętać, iż czyste olejki są silnie działającymi substancjami i nie powinno się ich stosować nierozcieńczonych na skórę. Należy stosować je dokładnie zgodnie ze sposobem użycia podanym na opakowaniu i w ściśle określonych dawkach

Udział w końcowym produkcje:

kremy, olejki do masażu 0,5%-2%

olejki do kąpieli 1,5%-2%

lama zapachowa, odświeżacz do pomieszczeń 1%.

Data ważności: s. I 03.2011, s. II 07.2012

Zapraszamy do dodania opinii na temat naszych produktów:
Ładowanie...