Masło mango
Masło mango pochodzi z półwyspu indonezyjskiego.
Od tysięcy lat wykorzystywane było przez hinduską społeczność Indii.
Otrzymywane jest przez wytłaczanie na zimno pestek owoców drzewa mango. W konsystencji jest półtwardym tłuszczem, który topi się w kontakcie ze skórą.
Szczególnie polecane do masaży skóry z bliznami i rozstępami. Jego właściwości wynikają z bogatej kompozycji kwasów tłuszczowych, których 50% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Daje wrażenie jedwabiście gładkiej skóry.
Wykazuje silne właściwości nawilżające
Wygładza zmarszczki spowodowane przesuszeniem cery
Zmiękcza i uelastycznia naskórek
Zapobiega powstaniu rozstępów
Jest filtrem UV
Łagodzi podrażnienia i regeneruje naskórek
Zastosowanie:
Szczególnie polecane jest do pielęgnacji cery:
suchej, przesuszonej (okolice oczu, sucha skóra dłoni i stóp, popękane wargi)
łuszczącej się i bardzo suchej
z bliznami i rozstępami
Sposób użycia
Masło mango może być wykorzystywane jako balsam do ciała bezpośrednio lub z dodatkiem oleju kosmetycznego. Jako 100% produkt idealnie sprawdza się w bardzo suchej skóry twarzy, dłoni i stóp. Idealny jako balsam do ust.
W połączeniu z olejami wykorzystywany jest w masażach skóry z bliznami i rozstępami.
Więcej na temat masażu oraz właściwości maseł kosmetycznych znajdziesz w naszym dziale Publikacje oraz Receptury. Zapraszamy!
Data ważności: 05.2011