Beauty Project

Ilość produktów: 0Łączna wartość: 0 zł brutto Przejdź do kasy
Produkty

Masaże - automasaż brzucha cz.22010-06-19

Zapraszamy na drugą część naszego cyklu artykułów na temat masażu. Tym razem co nieco na temat domowych zabiegów automasażu b więcej

Masaże - relaks i zdrowie cz.12009-11-15

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu cykl artykułów na temat masażu oraz automasażu. Mamy nadzieję, że znajdą w nich Pańs więcej

ŻYJ W STYLU SPA2009-09-23

Żyj w stylu SPA Mija kolejny dzień pracy, jeszcze tylko tramwaj, po drodze zakupy i jestem w domu. Po raz kolejny mijam lokal więcej

SUCHA SKÓRA- algi Ascophyllum nodosum2009-09-23

Wysuszona skóra- to już nie mój problem! Z wakacji przywiozłam cudowne wspomnienia i wymarzony złoty odcień opalenizny. Nies więcej

Jeśli chcesz być powiadamiany o
nowościach na naszej stronie,
wpisz poniżej swój e-mail.

OLEJ MACADAMIA – dlaczego warto


Ostatnio wiele kosmetyków w swoim składzie zawiera olej macadamia. Czy jest to tylko kwestia chwilowej mody, czy rzeczywiście jest to specyfik godny uwagi....?

Przyjrzyjmy mu się bliżej....

Olej macadamia pozyskiwany jest z „orzeszków” macadamia (Macadamia integrifolia). Wiecznie zielone drzewo makadamii pochodzi z lasów deszczowych Australii, Indonezji i Nowej Kaledonii. Zaczyna owocować już w kilka lat po posadzeniu i owocuje nawet przez ponad sto lat. Dojrzałe drzewa makadamii osiągają do 21 metrów wysokości, mają kremowobiałe zebrane w grona kwiaty, z których po 9 miesiącach dojrzewania powstają kuliste brązowe owoce – pestkowce popularnie zwane orzeszkami. Są one jadalne i uchodzą za jedne z najsłodszych orzeszków.

Już tysiące lat temu Aborygeni znali roślinę macadamii i czerpali z jej dobroczynnych właściwości. Pierwszym Europejczykiem, który w 1828 roku odkrył to wiecznie zielone drzewo był Allan Cunningham. Ze względu na atrakcyjność rodzonych przez nie owoców, z początkiem dwudziestego stulecia uprawiać zaczęto również te drzewa w kilku krajach Ameryki Południowej oraz w Afryce i na Hawajach, które to są obecnie największym producentem makadamii na świecie.

A dlaczego w kosmetyce...?


Olej z orzeszków macadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole i lecytynę, także witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne, co czyni go bardzo dobrym produktem przeciwzmarszczkowym. Hamuje starzenie się skóry chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Wysoka zawartość kwasu palmitooleinowego (15-22%), który jest obecny w ludzkiej skórze, sprawia, że olej macadamia jest doskonale wchłaniany przez skórę. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry łuszczącej się i wrażliwej. Dobrze natłuszcza, zmiękcza i nawilża. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę. Przeciwdziała utracie sprężystości skóry oraz zanikowi jej zdolności do samoregeneracji.

Znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitis.

Olej macadamia ma zastosowanie w dermatologii oraz przy pielęgnacji włosów dotkniętych rozwarstwianiem i łamliwością. Posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny. Ponadto leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu. Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.


Substancje aktywne: kwasy tłuszczowe ( laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, linolenowy, arachidowy, arachidynowy, behenowy).

Zastosowanie oleju macadamia:
- Leczenie blizn, rozstępów i innych śladów dla delikatnej skóry
- Masaże przedporodowych i poporodowych dla matki i dziecka
- Pielęgnacja suchych i łamliwych włosów
- Przeciwstarzeniowe / przeciwzmarszkowe
- Ochrona przed niekorzystnymi czynnikami środowiska jak słońce i wiatr
- Zaczerwienione i swędzące usta
- Aromateriapia / Masaż

Olej macadamia może być stosowany bezpośrednio do pielęgnacji ciała jak i w połączeniu z masłami kosmetycznymi jako balsamy i kremy, z olejkami eterycznymi jako olejki do masażu, oraz w zabiegach z glinkami i algami jako maseczki.


Skoro sprawdziły go już ludy Aborygenów i jego działanie potwierdziły wieloletnie badania, możemy mu zaufać. Warto wypróbować czysty olej macadamia jako gotowy produkt bądź jako bazę do sporządzenia własnych kosmetyków naturalnych.

Ładowanie...